Copyright © All Rights Reserved.

BYN

Crêperie & Comptoir du Cidre

 

VAD ÄR GALETTE/CRÊPE

 

FAKTA är att Galette görs på Bovete som trots sitt namn är en ört och som ursprungligen kommer från Centralasien och är med sina trekantiga frön en väldigt speciell växt. Eftersom det är en ört är det naturligt fri från gluten

och dessutom rik på fullvärdigt protein.

Crêpes görs till skillnad mot galette på vanligt vetemjöl.

 

SAGAN är att Crêpes och Galetter som vi känner till dom idag har sitt ursprung i franska Bretagne under 1500 talet, då bovetet kom i Hertiginnan av Bretagne Annes händer. Hon såg alla fördelar med denna ”hundra dagars växt”

men historien börjar tidigare än så….

Det var korsfararna i Asien under 1200 talet som under sin långa vandring upptäckte dessa milslånga rosa fält av bovete som sträckte sig mot horisonten.

Väl återkommen med den dyrbara lasten, blev besvikelsen stor för dessa jordbrukets riddare då växten gav mycket små skördar innan dom fann den rätta platsen för denna krävande växt. Med sitt regniga, fuktig och mjuka klimat och sura

jordar var Bretagn som skräddarsydd för bovetete.