Välj rätt dryck till maten

När man ska äta lite finare middag så är det trevligt att även tänka igenom drycken. Detta kan göra att middagen känns mycket med lyxig och välplanerad för dina gäster. Hela middagsupplevelsen kommer bli helt annorlunda om man bara dricker rätt sak till. Rätt dryck kan nämligen förstärka och förbättra matens smaker, så det kan vara en helt avgörande faktor i en lyckad middag.

När man lagar man så kan man fundera över vilken smak som dominerar mest av ingredienserna. Denna smak kommer sedan väl till hands när man ska välja exempelvis vin. Man bör alltid tänka att man kombinerar lätta rätter med lätta viner och kryddiga och mer smakstarka rätter med likvärdiga viner. Om man inte gör det utan har ett alldeles för kryddigt vin till en lättare maträtt så kommer vinets smak helt ta över matens smaker. Man vill hitta en perfekt balans mellan dessa två så att de gifter sig fint istället för att ta över varandra.

När det gäller vin så har man oftast vitt vin till fisk och skaldjur och rött till kött och grytor. Vinets smak förändras mycket beroende på vad man äter till det. Man kan göra ett smaktest där man steker några okryddade bitar kyckling, nötkött och fisk och sedan testar till tre eller fler olika viner. Man kommer då fort märka hur både det man äter och det man dricker förändrar varandras smaker, antingen till det bättre eller till det sämre.